Kuva Wilman sivusta, jossa voi tunnistautua vahvasti käyttäen suomi.fi -tunnistusta

Wilma ja Suomi.fi – mistä on kysymys?

Wilmassa on mahdollista tunnistautua vahvasti Suomi.fi -palvelua käyttämällä. Tunnistautua voi niin huoltaja, opettaja kuin henkilökunnankin jäsen. Mutta miksi tämä toiminto kannattaisi ottaa käyttöön?

Suomi.fi -tunnistus tarjoaa siis vahvan tunnistautumisen esimerkiksi verkkopankkia tai mobiilivarmennetta käyttämällä. Tällöin käyttäjän tietoihin tallentuu esimerkiksi viranomaisten rekistereissä olevat nimitiedot, eikä niitä voi enää käyttäjä itse muokkailla haluamikseen. Tunnistus-palvelu siis nimensä mukaisesti auttaa tunnistamaan kuka kukakin käyttäjä tosiasiassa on. Tunnistus tarvitsee tehdä vain kerran, joten päivittäistä käyttöä se ei hankaloita.

Wilmasta on myös mahdollista estää toimintoja, jos vahvaa tunnistautumista ei ole suoritettu. Esimerkiksi huoltajilta voidaan evätä pääsy pedagogisiin asiakirjoihin tai muistioihin ilman vahvaa tunnistautumista. Kyseessä on siis yksi askel kohti parempaa tietosuojaa.

Suomi.fi-tunnistus tunnistaa henkilöiden todellisen henkilöllisyyden. Suomi.fi-valtuudet valtuuttaa huoltajan luomaan Wilma-tunnukset tosiasiallisille huollettavilleen.

Suomi.fi -valtuudet

Yksi suuri hyöty Suomi.fi-tunnistuksesta liittyy siihen kytköksissä olevaan Suomi.fi-valtuudet -palveluun. Kun huoltaja on ensin tunnistautunut vahvasti, voi hän sen jälkeen valtuudet-palvelua hyödyntämällä luoda itse itselleen Wilma-tunnukset. Valtuus-palvelu tarkistaa viranomaisrekistereistä, että onko kyseisellä tunnistetulla huoltajalla huoltajuussuhde johonkuhun opetuksen järjestäjän koulussa olevaan lapseen. Jos rekisteritietojen perusteella huoltajuussuhde on voimassa, voi huoltaja luoda tunnuksensa itse. Tämä säästää valtavasti työaikaa, paperia ja postimerkkejä, kun avainkoodeja ei tarvitse esimerkiksi koulutulokkaiden huoltajille printtailla ja postitella.

Kaiken syntyneen säästön lisäksi opetuksen järjestäjä voi olla varma siitä, että huoltajalla todella on oikeus nähdä kyseisen lapsen tiedot.

Tarvitsette Suomi.fi-tunnistuksen käyttöönottoon metadata-tiedoston, joka ladataan Suomi.fi-palveluun. Sen avulla Suomi.fi pystyy keskustelemaan teidän Wilmanne kanssa. Autan teitä sen laatimisessa. Ota yhteyttä!

Kuva Wilman sivusta, jossa voi tunnistautua vahvasti käyttäen suomi.fi -tunnistusta
Wilmassa voi tunnistautua vahvasti käyttäen Suomi.fi -tunnistusta